ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

28η Οκτωβρίου 1940

admin on Οκτώβριος 28, 2019

Ήταν λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα όταν οι Ιταλοί μέσω του πρεσβευτή τους Εμμανουέλε Γκράτσι, παρέδωσαν τελεσίγραφο στην Ελληνική Κυβέρνηση, να επιτραπεί η «διέλευση» των Φασιστικών τους στρατευμάτων από την χώρα μας.

Αυτό που ζήτησαν οι Ιταλο-Γερμανοί, ήταν η de facto κατοχή της χώρας μας, η άνευ όρων παράδοση στον φασισμό, με ένα απλό τηλεγράφημα, σίγουροι πως η στρατιωτική τους ισχύς θα μας προκαλούσε τρόμο και αυτόματη υποχώρηση.

Κι όμως, έκαναν λάθος: η απάντηση ήταν μονολεκτική, στιγμιαία: ΟΧΙ!

Ο ίδιος ο πρεσβευτής που παρέδωσε το φασιστικό τελεσίγραφο έγραψε στα απομνημονεύματά του  πως «Οι Έλληνες επέλεξαν την θυσία έναντι της υποδουλωσης»

Οι Έλληνες είμαστε ένας φιλειρηνικός λαός, δεν επιθυμούμε το κακό κανενός, αλλά και δεν επιτρέπουμε την υπαναχώρηση από τις αρχές μας ούτε μισό χιλιοστό, τις αρχές της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, ΤΗΣ ΥΠΕΡΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ. 

Γνωρίζαμε πολύ καλά πως έχουμε απέναντί μας έναν εχθρό στρατιωτικά & οικονομικά απείρως υπέρτερο.

Γνωρίζαμε πολύ καλά το μέγεθος της θυσίας που θα απαιτηθεί για να μην υποχωρήσουμε από τις αρχές μας.

Αλλά δεν υποχωρήσαμε στον φόβο, στον τρόμο του υπέρτερου στρατού που είχε επιτύχει ήδη σαρωτικές, αστραπιαίες νίκες σε χώρες κατά πολύ ισχυρότερές μας, κι όχι μόνο δεν μας κυρίευσε ο  φόβος, αλλά γράψαμε το έπος της Βορείου Ηπείρου, εκεί που συντρίψαμε και αναγκάσαμε σε άτακτη υποχώρηση τις Ιταλικές δυνάμεις. 

 

Γιατί; Πως καταφέραμε το ακατόρθωτο; Γιατί ήμασταν ενωμένοι! 

Στην εποχή μας ο «εχθρός» έρχεται ύπουλος, μεταμφιεσμένος, με περίπλοκες προκλήσεις σε πολλαπλά μέτωπα.

Κάποιες φορές ο «εχθρός» είναι ο ίδιος μας ο εαυτός: η έλλειψη συνοχής που τόσο κορυφώθηκε στα χρόνια της κρίσης.

Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε γείτονες εξαιρετικά προκλητικούς, που δεν διστάζουν να θυσιάσουν απρόκλητα ζωές, είτε να φυλακίσουν εκατοντάδες χιλιάδες από τους ίδιους τους τους πολίτες. ‘Γείτονες» που είναι ύπουλοι, μοχθηροί και αδίστακτοι.

Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις πραγματικά έκρυθμες όπως είναι το μεταναστευτικό, την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά παραδοσιακών μας συμμάχων, την [επιτελους] επιστροφή στην ανάπτυξη, την κατεπείγουσα αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους μας.

Κι όπως τότε, στο έπος του ’40, όπου με χρυσά γράμματα έμεινε στην παγκόσμια ιστορία η ρήση του Βρετανού Πρωθυπουργού Winston Churchill, «Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες», τότε που οργανώθηκε στην χώρα μας η πρώτη αντίσταση εναντίων των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής της Ευρώπης, έτσι και τώρα, μπορούμε και πρέπει, έχουμε χρέος στην Ιστορία να πραγματοποιήσουμε το έπος της Ανάπτυξης, το έπος της μόνιμης εισόδου της χώρας μας στον αστερισμό των πιο προηγμένων χωρών του κόσμου – όχι μόνο οικονομικά, αλλά σε όλα, ένα προς ένα τα επίπεδα, της ισότητας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της εξάλειψης της διαφθοράς, της εγκατάστασης μιας πραγματικά ευνομούμενης πολιτείας.

Η ίδια μας η Ιστορία μας αποδεικνύει πως μπορούμε, μπορούμε τα πάντα, αλλά μόνο ΕΝΩΜΕΝΟΙ. 

#ΕΝΩΜΕΝΟΙ_ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Νίκος Σαχπεκίδης

Πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας Νομού Κιλκίς. 

Scroll Up